+31 (0) 33 789 00 33 NL DE FR

Datacenter Services
Share in your network:

Back-up, redundancy en een rampenherstel plan voor je data– is het echt nodig en waarom?

Januari 8, 2016

data-loss

Wanneer een klant vraagt of het echt zo belangrijk is om een back-up te hebben voor je data, of redundant te zijn… of het nut niet ziet van een rampenherstel plan, wat antwoord je dan? Juist, het kan nooit kwaad de feiten nog eens op een rijtje te hebben. Beveilig je data op de juiste manier.

Vroeg of laat loop je het risico dat je data in gevaar komt, of nog erger, dat je door een ramp een deel of zelfs alle data kwijt raakt. En met rampen bedoelen we brand, overstromingen en in bepaalde landen zelfs orkanen. Het klinkt altijd als een ver-van-je-bed-show maar als je realistisch bent is het tegenwoordig een best aannemelijk scenario. Een goede back-up strategie is dan ook essentieel in de hedendaagse IT-infrastructuur. Bedenk je dat ruim 50% van organisaties getroffen door een ramp nooit meer hun verloren data konden achterhalen. Of dat 90% van de bedrijven getroffen door een ramp binnen twee jaar moeten opdoeken. Uiteraard zijn rampen als deze niet de enige oorzaken wat kan leiden tot verlies van (een deel van) data. Onderzoek wijst uit dat stroomstoringen op nummer 1 staan op de lijst van oorzaken van dataverlies voor kleine en middelgrote bedrijven. Ander oorzaken op de lijst zijn:

– Het per ongeluk verwijderen (30%)
– Onhandige werknemers (28%)
– Virussen (22%)
– Fouten in applicaties (30%)

De gevolgen voor de continuïteit van het bedrijf zijn desastreus. Om die reden is het aan te raden de tijd te nemen om een goede zelfanalyse te maken om alles inzichtelijk te krijgen. Zaken als: welke data en applicaties moeten als eerste weer operationeel en online zijn? Hoeveel kost downtime het bedrijf nu concreet? Hoe lang kan je als organisatie operationeel blijven tijdens downtime? Wanneer je dit soort vragen en antwoorden in kaart brengt krijg je een goed beeld hoe je het beste een back-up kunt maken van je data, hoe je zo efficiënt mogelijk redundant kunt blijven en vooral hoe je het snelst weer herstelt na een ramp.

Een zelfanalyse van je IT-infrastructuur geeft je ook gelijk de kans om intern eens schoon schip te maken. Je kunt tegelijk je data en applicaties organiseren en je processen en procedures stroomlijnen en aanscherpen. Wanneer een organisatie inzichtelijk heeft hoe je IT afdeling reilt en zeilt kun je er op toezien dat deze zo efficiënt mogelijk draait en stelt het je in staat een gedegen back-up en rampenherstelplan op te zetten zonder geldverspilling.

Wil je meer advies over Infradax data back-up oplossingen, data beveiliging en installatie & consultancy? Neem contact met ons op via +31 (0)33 789 00 33 of email ons op hello@infradax.com.

Share in your network: