Support

Cloud computing - Van oplossing tot exit strategie

Het overstappen naar cloud computing biedt jouw organisatie veel mogelijkheden, maar het brengt ook een aantal uitdagingen met zich mee. De schaalbaarheid, flexibiliteit, snelheid en (tot nu toe) veiligheid zijn belangrijke voordelen van het werken in de cloud. Uitdagingen zitten in de integratie van cloud oplossingen, identity management en het koppelen van de cloud omgeving aan jouw bedrijfsnetwerk. Mensen werken al veel langer in de cloud dan dat de term bestaat. Zo zijn diensten als Gmail en Dropbox bekende cloud computing platforms die al jaren worden gebruikt.

Cloud Computing

De simpliciteit van cloud computing maakt veel mensen enthousiast. Nieuwe netwerkoplossingen worden dan ook hoofdzakelijk aangeboden als een cloud oplossing. Op dit moment zijn er echter nog veel bedrijven die de komende jaren legacy applicaties (software gebaseerd op achterhaalde technologie) zullen blijven draaien. Deze applicaties lenen zich niet of nauwelijks voor transitie naar een cloud computing provider.

 

Proof of Concept (PoC)

Als je deze verouderde applicaties verhuist naar een cloud computing platform in de vorm van een IAAS (infrastructure-as-a-service), blijft het beheer van deze applicaties onveranderd. Daarnaast zullen de kosten van een IAAS-oplossing voor legacy applicaties duurder uitpakken dan een oplossing op locatie. Daarom is het verstandig om vóór een transitie eerst door een vakkundige assessment van de workloads van deze software en een uitgebreide PoC (Proof of Concept) te laten uitvoeren. Zo kunnen wij eenvoudig en snel bepalen welke applicaties wel of niet geschikt zijn voor een verhuizing naar cloud.

 

Koppeling aan bedrijfsnetwerk

Het overstappen naar cloud computing brengt voor bedrijven veel vragen met zich mee. Zo zijn er vaak zorgen omtrent de veiligheid bij de integratie van bestaande softwareapplicaties naar cloud computing. Want bij wie ligt de verantwoordelijkheid als er problemen ontstaan? Wat gebeurt er met de gegevens van de gebruiker als dataverkeer in de cloud plaatsvindt (identity management)? En moeten verschillende devices op een andere manier beschermd worden (mobile device management)?

Daarnaast is het voor veel bedrijven van belang dat de nieuwe cloud omgeving gekoppeld kan worden aan het bestaande bedrijfsnetwerk. Is het mogelijk om nieuwe cloud computing applicaties en cloud computing software als Salesforce, AWS, Azure, VMware vcloud en Office 365 te koppelen aan de huidige omgeving? Allemaal belangrijke vragen waar Infradax je bij kan helpen.

 

Hybride cloud computing

Om verschillende applicaties succesvol naar de cloud te migreren, is een hybride cloud omgeving een verstandige keuze. Een hybride cloud computing omgeving is een combinatie van public- en private cloud computing en wordt verbonden met de eigen infrastructuur. Hierbij kan een bedrijf dus zelf kiezen welke applicaties het op welk deel (public of private) van de infrastructuur plaatst. De public cloud computing biedt vooral flexibiliteit en schaalbaarheid, terwijl de private cloud vooral zorgt voor databescherming.

 

Disaster recovery en cloud back-up

Cloud oplossingen maken bovendien de weg vrij voor nieuwe oplossingen zoals disaster recovery-as-a-service of back-up-as-a-service. Back-ups maken op tapes is een zeer tijdrovende taak en bovendien gebeurt dit vaak onnauwkeurig. Back-ups in de cloud kunnen de noodzaak voor een on site back-up verkleinen of zelfs geheel wegnemen, afhankelijk van de hersteltijd (RTO) na een dataramp of -storing. Daarop aansluitend zijn ook zaken als een Disaster Recovery plan, wat voorheen enorm kostbaar was om op te zetten en te onderhouden voor het MKB, nu beschikbaar. Door gebruik te maken van resources bij een cloud provider kan eenvoudig een omleiding worden gerealiseerd in het geval van een ernstige storing.

 

VMware

Daarnaast is het wellicht handig om uw medewerkers een ‘One-stop shop’ te bieden, waar ze terecht kunnen voor al hun cloud (en native) computing applicaties. Door het inzetten van een product als Vmware Workspace One met ‘Single sign-on software’ en desgewenst encryptie op de devices, zijn applicaties, bestanden en webportalen eenvoudig en veilig beschikbaar voor alle medewerkers. Zo kun je met een gerust hart door blijven werken als je een device vergeet of kwijtraakt.

 

Exit Strategie

Het is tot slot aan te raden om bij het aanschaffen van een cloud oplossing een ‘exit strategie’ te plannen. Ben je namelijk niet tevreden, dan kun je eenvoudig weer terug naar de oude omgeving of overstappen naar een nieuwe cloud provider. Veel partijen zullen het u niet altijd even makkelijk maken om weer terug te kunnen, maar uitzonderingen zijn er gelukkig ook! En daar kiezen we als Infradax dan ook graag voor. Want als je door de bomen het bos niet meer ziet, zijn wij er om de weg te wijzen.

Geïnteresseerd?

Nog hulp nodig? Neem contact op, Bel of email ons gerust!

hello@infradax.com

+31 33 789 00 36

Geïnteresseerd? Neem contact op!

  • * Verplicht in te vullen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.